Arviointi

Arviointiin vaikuttavat seuraavat asiat:

  • Viikkoharjoitukset: Kurssialustalla on suuri määrä erilaisia tehtäviä, jotka arvioidaan automaattitestien avulla. Tehtävien maksimipisteet vaihtelevat tehtävien vaikeusasteen (ja hyödyllisyyden) mukaan. Hyväksyttyyn suoritukseen vaaditaan, että olet kerännyt vähintään puolet harjoitusten kokonaispistemäärästä.
  • Projektit (4 kpl): Automaattitestit antavat projekteille 0/1 pistettä. Jos saat nolla pistettä, projekti on hylätty. Muussa tapauksessa projekti on hyväksytty, ja assistentit arvioivat sen skaalalla 0-50 tehtävänannossa eriteltyjen arviointikriteerien mukaisesti. Kunkin projektin maksimipistemäärä on siis 50. Hyväksyttyyn suoritukseen vaaditaan projektien osalta enemmän kuin 50 pistettä, mikä tarkoittaa, että yksi projekti ei riitä.
  • Tentti: Arvostellaan asteikolla 0-5. Jotta tentistä pääsisi läpi, on saatava vähintään puolet maksimipisteistä. Kurssin voi suorittaa myös ilman tenttiä, jos saat viikkoharjoituksista ja projekteista riittävästi pisteitä (ks. kohta “Kurssin suorittaminen ilman tenttiä” vähän alempana). Ilman tenttiä arvosana-asteikko on 1-3.

Arvioinnin osa-alueet tarkemmin

Kurssin loppupuolella käsittelemme graafisia käyttöliittymiä (GUI) ja teemme niihin liittyviä harjoituksia. Seuraavalla ohjelmointikurssilla (Ohjelmointi 3: Tekniikat) oletetaan, että tiedät perusasiat graafisten käyttöliittymien ohjelmoinnista. Tästä syystä arvosanoihin 3-5 vaaditaan, että myös graafisiin käyttöliittymiin liittyviä harjoituksia on tehty riittävästi. (GUI-tehtävät eivät ole mitenkään vaikeita.)

Tekemällä viikkoharjoituksia ja projekteja saat tulospisteitä alla olevan taulukon mukaisesti. Luvut on esitetty prosentteina muuten paitsi Projektit-sarakkeessa, jossa luvut tarkoittavat pistemääriä.

Tulospisteet Normitehtävät (%) GUI-tehtävät (%) Projektit (p)
1 50 0 51
2 60 0 75
3 70 30 125
4 80 40 150
5 90 50 175

Yllä olevasta taulukosta saadaan kolme (mahdollisesti eri) tulospistettä: yksi normitehtäville, yksi GUI-tehtäville ja yksi projekteille. Tulospiste ei ole lopullinen arvosana, mutta näistä kolmesta tulospistelukemasta sekä tenttiarvosanasta saadaan lopullinen arvosana.

Suorittaaksesi kurssin hyväksytysti sinun pitää saada vähintään puolet viikkotehtäväpisteistä (Normitehtävät-sarake) ja saada projekteista vähintään 51 pistettä (Projektit-sarake). Jos lisäksi käyt tentissä ja saat siitä hyväksytyn arvosanan (1-5), lasketaan näiden kolmen luvun keskiarvo: tenttiarvosana, viikkoharjoitusten tulospisteet ja projektien tulospisteet.

Jos GUI-tehtävien tulospiste on vähintään yhtä hyvä kuin edellä laskettu keskiarvo, kokonaisarvosanaksi tulee kyseinen keskiarvo (pyöristettynä lähimpään kokonaislukuun, tasan puolikas pyöristyy alaspäin). Jos GUI-tehtävien tulospiste on huonompi kuin kyseinen keskiarvo, arvosana määräytyy GUI-sarakkeen perusteella.

Lisäksi GUI-pisteet voidaan laskea normitehtävien pisteisiin, jos se sinulle on edullisempaa. (Huomaa, että N- ja G-tehtävien maksipistemäärä yhteensä on 880. Edullisempi tapa valitaan siis vaihtoehdoista: N/780 tai (N+G)/880.)

Jokaiseen kategoriaan (normaali viikkoharjoitus, GUI-harjoitus, projekti) kuuluvien tehtävien pisteiden kokonaismäärän näet kurssialustan aloitussivun oikeassa reunassa ja lisäksi Pistetilanne-näkymän oikeassa reunassa. Samasta kohdasta voit myös seurata miten sinulle kertyy pisteitä kuhunkin kategoriaan.

Kurssin suorittaminen ilman tenttiä

Jos viikkoharjoitusten ja projektien tulospisteiden keskiarvo (laskettuna edellä kuvatulla tavalla ja huomioimalla GUI-pisteet sinulle edullisemmalla tavalla) on 3-5, sinun ei ole pakko käydä tentissä, mutta tällöin lopullinen arvosana saadaan vähentämällä 2 edellä mainitusta keskiarvosta. (Jos esimerkiksi kyseinen keskiarvo on 4, etkä käy tentissä, koko kurssin arvosana on 2.) Tällä suoritustavalla siis vain arvosanat 1-3 ovat mahdollisia.

Huomaa tässäkin edellä mainittu puolikkaiden pyöristäminen alaspäin.

Projekteista

Projektit ovat vähän isompia ohjelmointitehtäviä kuin viikottaiset harjoitukset. Niiden tarkoitus on varmistaa, että jokainen osaa soveltaa kurssin aihepiirejä itsenäisesti (ja osaa tentissä tarvittavat tiedot ja taidot). Ryhmätyöskentelyyn on seuraavat säännöt:

  • Kaksi ensimmäistä projektia saa tehdä (ei ole pakko) ryhmätyönä korkeintaan kahden hengen ryhmissä. Tällaisissa tapauksissa jokaisen lähdekooditiedoston alkuun pitää selkeästi merkitä, ketkä kaksi henkilöä ovat tehneet työn (opiskelijanumero, nimi ja sähköpostiosoite).

    Parityön sallivia projekteja varten kurssialustalla on linkki “Luo uusi ryhmä”. Sen avulla opiskelijat pääsevät muodostamaan ryhmiä. Lisäksi tällaisten projektien palautuslaatikkossa on näkyvissä kaksi vaihtoehtoa: “Palauta yksin” / “Palauta ryhmässä”. Ole tarkkana, että valitset oikean vaihtoehdon, koska valintaa ei voi myöhemmin perua.

    Ryhmätyöskentely vaatii itsekuria. Katastrofin ainekset ovat kasassa, mikäli ryhmätyöskentely on sillä tasolla, että toinen tekee ja toinen ei ymmärrä juuri mitään. Tällaisessa tilanteessa on lähes varmaa, että se joka ei ymmärrä, mitä ollaan tekemässä, ei läpäise kurssia, koska hän ei pysty tekemään viimeistä kahta projektia itsenäisesti.

  • Kaksi viimeistä projektia on tehtävä itsenäisesti. Tämä ei tarkoita sitä, että työstä ei saisi keskustella kaverin kanssa. Omaa koodia ei kuitenkaan saa näyttää/esitellä niin yksityiskohtaisesti, että kaveri voi kopioida sen suoraan tai vähäisellä muokkaamisella omaan ohjelmaansa.

    Jos kopioinnista jää kiinni, seurauksena on välitön harjoitustyön hylkääminen ja kurssisuorituksen siirtyminen myöhempään ajankohtaan. Harjoitustyön kopioiminen on tenttivilppiin rinnastettava rike. Tenttivilpistä voi pahimmillaan seurata yliopistosta erottaminen.

    Myös alkuperäisen koodin kirjoittajaa (siis sitä, jonka koodia on kopioitu) kohtaa jonkinlainen sanktio. Tämä voi olla arvosanan alennus, korvaavan harjoitustyön toteuttaminen tai muuta vastaavaa. Jokainen tapaus arvioidaan erikseen.

Caution

Jos haluat jatkaa ohjelmoinnin opiskelua tämän opintojakson jälkeen, on tärkeää tietää, että seuraavan opintojakson (Ohjelmointi 3: Tekniikat) esitietovaatimuksena on arvosana 3 tästä opintojaksosta. Tietotekniikan opiskelijoiden on siis varminta suorittaa kaikki neljä projektia hyväksytysti.

Erikoisjärjestelyt

Opintojaksolla on niin suuri määrä opiskelijoita, että erikoisjärjestelyjä tehdään vain hyvin perustelluista dokumentoiduista syistä (esimerkiksi lääkärintodistuksella tai vastaavalla).

Jos esimerkiksi tarvitset lisäaikaa tehtävien tekemiseen tms., ota yhteyttä kurssin vastuuhenkilöön mahdollisimman pian tarpeen ilmettyä, mieluiten ennen tehtävän eräpäivää, niin tilanteesta voidaan neuvotella.