Lopuksi (sisältää tenttiasiaa)¶
Kaikki tehtävät olivat tässä. Selvittiin ainakin jotenkuten koronasta huolimatta.
Tässä vaiheessa on hyvä pysähtyä pohtimaan, mitä kaikkea olet oppinut. Kurssin oppimistavoitteena oli oppia suunnittelemaan ja toteuttamaan pieniä ohjelmia itsenäisesti. Ne opiskelijat, jotka tekivät ensimmäisen Hello World -ohjelmansa elokuun lopussa, ovat edenneet ohjelmoinnin saralla melkoisen harppauksen yhden ainoan vuoden aikana. Toki sama pätee kaikille kurssin selvittäneille.
Tenttiohjeita¶
Kurssilla on sähköinen EXAM-tentti. Tenttialueeseen kuuluvat kaikki Plussa-materiaalissa ja viikkoharjoitustehtävissä käsitellyt asiat. Tentti on siis sama riippumatta siitä, kuinka monta projektia olet suorittanut.
Tenttiin ei saa viedä mukana materiaalia, mutta tenttikysymykset laaditaan siten, että niissä on ohjelmakoodipätkiä tai muuta materiaalia, joista tarvittava syntaksi yms. muistamista vaativat asiat käyvät ilmi. Tarkoitus ei siis ole opetella ulkoa asioita, joita ohjelmoidessa tarkastetaan manuaaleista, nettisivuilta yms., vaan kysymyksissä testataan olennaisten käsitteiden ymmärtämistä ja ohjelmoinnissa tarvittavan ajattelutavan hallintaa.
Tentissä on ohjelmointitehtäviä, koodin lukemista/ymmärtämistä vaativia tehtäviä, avoimia kysymyksiä sekä monivalintatehtävä.
Kurssilla on kolme tenttikertaa:
- 26.4-23.5.2021
- 9.8-5.9.2021 (1. uusinta)
- 27.9-17.10.2021 (2. ja viimeinen uusinta).
Gitistä¶
Olemme käyttäneet versionhallintaan yliopiston tarjoamaa GitLab-palvelua. Kurssin tarkoituksiin luodut keskustietovarastot poistetaan kuuden kuukauden kuluttua kurssin päättymisestä. Jos haluat säilyttää omat tuotoksesi, huolehdi siitä, että olet tallentanut ne itsellesi jonnekin muualle ennen tietojen poistamista.
Jos aiot perehtyä ohjelmointiin enemmänkin, kannatta tutustua muihinkin Git-keskustietovarastoja tarjoaviin palveluihin, esimerkiksi GitHubiin, jossa voit tehdä sekä yksityisiä että julkisia repositorioita. GitHubiin tulee luoda tunnukset ja rekisteröitymisvaiheessa kannattaa ilmoittaa olevansa opiskelija, niin saa lisää ominaisuuksia käyttöön. Kurssin versionhallintamateriaaleissa suositeltu kirja Pro Git opastaa sinua myös GitHubin käyttämisessä.
Erityisesti tietotekniikan opiskelijoiden opettajamentorit ovat korostaneet sitä, että ohjelmistoalan töitä hakiessa on hyvä olla näyttöä omasta osaamisesta. GitHub on hyvä paikka koota omaa osaamista esittelevä “portfoliotyylinen” paketti. Nyt sinulla on riittävät pohjatiedot Gitistä tällaisen aloittamiseen.
Kannattaa kuitenkin huomata, että työnhakua ajatellen ei kannata julkaista ihan mitä tahansa ohjelmointikurssien harjoituksia, vaan ennemminkin valikoituja projekteja, joista paras osaamisesti tulee esiin. Kurssin viimeisissä tehtävissä tavoitteena oli innostaa opiskelijoita kokeilemaan itse ja tekemään omiakin projekteja.
Jos kehittelet eteenpäin tällä kurssilla tekemiäsi ohjelmia, ja niistä tulee lopulta jotain niin hienoa, että se kannattaa julkaista, muista julkaisuvaiheessa, että ohjelma ei ole kokonaan itse toteuttamasi, jos olet aloittanut sen kehittämisen kurssin ohjelmakoodipohjasta. Tällaisissa tilanteissa pitää olla lupa ohjelmakoodin julkaisemiseen myös muilta ohjelmakoodia kirjoittaneilta henkilöiltä.
“Ohjelmointiportfoliosi” toki näyttää paremmalta, jos olet keksinyt kokonaan oman projektisi, mutta kurssin projektit toivottavasti auttavat eteenpäin tässäkin suhteessa antamalla ideoita.
Jatkossa¶
Toivomme, että jokainen tämän opintojakson suorittanut opiskelija käy antamassa palautetta. Tämän opintojakson kehittäminen on edelleen työn alla, ja nyt olisi ensiarvoisen tärkeää saada palautetta, jotta seuraavilla toteutuksilla tiedetään, mihin suuntaan kehitystyötä jatketaan.
Jatkokurssina tälle opintojaksolle on opintojakso “Ohjelmointi 3: Rajapinnat ja tekniikat”. Juuri suorittamasi opintojakson pohjalta voit myös suoraan suorittaa muita ohjelmistotekniikan opintoja, esimerkiksi “Tietorakenteet ja algoritmit 1” sekä “Rinnakkaisuus”. (Ensi syksystä lähtien “Tietorakenteet ja algoritmit 1” pidetään syksyisin ja “Ohjelmointi 3” keväisin.)
Ohjelmistotekniikan sivuaine on hyvä yhdistelmä melkein minkä tahansa pääaineen kanssa suoritettavaksi. Toivottavasti moni innostuu opiskelemaan ohjelmistotekniikkaa enemmänkin!