Suoritustapa ja arvostelu

Kurssissa on sekä yleisiä että syventäviä osia. Jälkimmäiset on merkitty Plussan materiaalien otsikoissa. Kurssi on jatkuvasuoritteinen, joten sitä voi tehdä omaan tahtiin.

Kurssin voi suorittaa usealla eri tavalla:

  • Suorittamalla ainoastaan Plussan tehtävät. Tällöin kurssin arvosanaksi tulee 1 eikä tenttiin tarvitse osallistua. Jos tyydyt arvosanaan 1, lähetä sähköpostiviesti kurssin päävastaavalle otsikolla “Kyber1/arvosana1”, kun olet suorittanut kaikki Plussan tehtävät. Ilmoita lisäksi päivämäärät toteutuksesta, jolle olet ilmoittautunut Sisussa. Tämän suoritustavan voi valita myös siinä tapauksessa, että tentti on hylätty.
  • Jos keräät Plussan tehtävien lisäksi 4 hyvityspistettä muualta kuin Kyberturvamoduulista, saat arvosanaksi 2. Lähetä tällöin sähköpostiviesti kurssin päävastaavalle otsikolla “Kyber1/arvosana2”. Laita viestin sisällöksi vähintään opiskelijanumero sekä toteutuksen päiväräärät Sisussa. Otsikon muotoilu oikein on tärkeää, jotta viesti menee perille ja löytyy sähköpostista. Tämän suoritustavan voi valita myös siinä tapauksessa, että tentti on hylätty.
  • Suorittamalla Plussan tehtävät ja suppean tentin. Suppean tentin suorittamalla kurssin arvosana voi olla korkeintaan 3 tai 4. Suppean tentin aineisto on Plussan aineisto ilman syventäviä osia. Arvosana 4 on mahdollinen, jos on saanut 4 hyvityspistettä ja tentistä on saanut vähintään 18 pistettä.
  • Suorittamalla Plussan tehtävät, suppean tentin ja sen jälkeen laajan tentin. Tällöin koko arvosana-asteikko on käytössä. Laajan tentin aineistona on koko Plussan aineisto, myös syventävä aineisto.

Suoritukset pyritään kirjaamaan 21 päivän tarkastusajan kuluessa. Kesällä ja vuodenvaihteessa on kuitenkin pidennetty tarkastusaika. Vain, jos kurssisuoritus on kiireellinen, kannattaa kysyä kirjaamisesta kurssihenkilökunnalta. Samoin, jos suoritusta ei ole tullut aikataulun mukaisesti. Sähköpostilla lähetettyihin suorituspyyntöihin tulee sähköpostivastaus, kun suoritus on kirjattu.

Hyvityspisteitä saa osallistumalla teemaoppimistilaisuuksiin ja tekemällä parannusehdotuksia. Teemaoppimistilaisuuksista ja parannusehdotuksista voi kerätä enintään yhteensä 4 hyvityspistettä. Teemaoppimistilaisuuksista voi kerätä enintään 4 pistettä. Parannusehdotuksista voi kerätä enintään 2 pistettä. Jos esimerkiksi keräät 2 pistettä teemaoppimistilaisuuksista ja 2 pistettä parannusehdotuksista, saat täydet 4 hyvityspistettä. Jos taas käyt neljässä teemaoppimistilaisuudessa, saat 4 hyvityspistettä, mutta parannusehdotuksista et voi enää saada pisteitä.

Näiden lisäksi Kyberturvamoduulista (COMP.CS.015 Digitaaliset yleistaidot, teema 5: Kyberturvallisuuden perusteet) saa 5 tenttipistettä, jotka summataan hyväksytyn tentin muuntamattomiin pisteisiin. Huomaa, että kyberturvamoduulin pisteitä voit käyttää vasta suoritettuasi tentin. Kurssi arvostellaan lisäpisteiden ja valitun tentin perusteella seuraavasti.

Suppea tentti

Hyväksytty tentti tuo 10–20 pistettä. Tentistä on saatava vähintään 10 pistettä, jotta se hyväksytään. Hyvityspisteet parantavat arvosanaa. Tenttiä voi yrittää kaksi kertaa uudestaan.

Voit kerätä tentin hyväksymisen jälkeen lisää hyvityspisteitä, mutta ne huomioidaan vasta, jos suoritat joko suppean tai laajan tentin jälleen hyväksytysti. Lisäpisteiden keräämisen jälkeen vaaditaan siis uusi hyväksytty tenttisuoritus.

Tenttiin osallistumisen päivämäärä on tentin hyväksymisen päivämäärä, vaikka arviointi tulee Sisuun myöhemmin.

Arvosana Pisteraja
1 10
2 14
3 18

Laaja tentti

Laajan tentin voi suorittaa suppean tentin jälkeen. Hyväksytty tentti tuo 5-10 pistettä. Nämä lasketaan yhteen suppean tentin pisteiden ja hyvityspisteiden kanssa, minkä jälkeen arvostelu näyttää oheiselle. Tentistä on saatava vähintään 5 pistettä, jotta se hyväksytään. Jos tentti on hylätty, suppean tentin arvosana jää voimaan. Tenttiä voi yrittää kaksi kertaa uudestaan.

Voit kerätä tentin hyväksymisen jälkeen lisää hyvityspisteitä, mutta ne huomioidaan vasta, jos suoritat joko suppean tai laajan tentin jälleen hyväksytysti. Lisäpisteiden keräämisen jälkeen vaaditaan siis uusi hyväksytty tenttisuoritus.

Tenttiin osallistumisen päivämäärä on tentin hyväksymisen päivämäärä, vaikka arviointi tulee Sisuun myöhemmin.

Arvosana Pisteraja
1 10
2 14
3 18
4 22
5 26

Suoritusten voimassaolo

Koska kurssi tulee suorittaa kohtuullisessa ajassa, kurssihenkilökunta on päättänyt suoritusten vanhenemisesta seuraavasti:

  • Plussa-tehtävät ovat voimassa lukuvuoden päättymisestä vuoden. Esim. lukuvuoden 2022-2023 tehtävät ovat voimassa 31.8.2024 asti Huomaa poikkeus: Kevään ja kesän 2022 tehtävät vanhenevat myös 31.8.2024.
  • Ensimmäisen hyväksytyn tentin jälkeen on kuusi kuukautta aikaa korottaa suppean tentin arvosanaa. Saman kuuden kuukauden aikana on tehtävä laaja tentti uusintoineen. Jos tentti ei mene läpi, suoritus kirjataan Plussa-tehtävien perusteella. Ole tässä tilanteessa yhteydessä kurssihenkilökuntaan ohjeiden mukaisesti. Huomaa: Tenttien vanhenemissääntö astui voimaan 13.9.2022, joten aikaisempia tenttejä voi uusia ja laajan tentin suorittaa 13.3.2023 asti.
  • Teematilaisuuden pisteet ovat voimassa vuoden suoritusajankohdasta. Voimassaolo päättyy kalenterikuukauden loppuun. Esimerkiksi syyskuussa 2022 suoritettu teematilaisuus on voimassa syyskuun 2023 loppuun asti.

Esimerkkisuorituksia

Kurssiin on haluttu tarjota monia erilaisia suoritustapoja, mutta ne voivat jäädä pelkän listauksen perusteella hieman hämäräksi. Otetaan siis muutama esimerkki. Huomaa, että kaikissa tavoissa yhteinen vaatimus on Plussatehtävien suorittaminen hyväksytysti.

Teija Teekkarilla on kauhea kiire pääaineensa kurssien kanssa, joten hän ei ajatellut laittaa hirveästi panoksia Kyberturvallisuus I:teen. Siispä hän päättää, että ykkönen on hänelle riittävä arvosana, ja täten hän suorittaa Plussan monivalintatehtävät. Plussatehtävät tehtyään hän on saamassa arvosanakseen ykkösen. Plussan tehtäviä suorittaessaan hän kuitenkin kiinnostui tarjolla olevista teematilaisuuksista. Kiireittensä takia hänellä on aikaa käydä vain kolmessa teematilaisuudessa. Jos hän saisi jostain neljännen hyvityspisteen, saisi hän korotettua arvosanaansa myös ilman tenttiä. Hän on löytänyt kurssimateriaalista 4 kirjoitusvirhettä, mutta näistä ei vielä saa kokonaista hyvityspistettä. Tätä varten niitä pitäisi löytää yhteensä 6. Hän kuitenkin havaitsee materiaalissa selvän epäjohdonmukaisuuden, ja saa tästä kurssihenkilökunnalle ilmoitettuaan yhden asiavirhepisteen, joka vastaa teematilaisuudesta saatua hyvityspistettä. Nyt Teija saa neljällä hyvityspisteellään arvosanakseen 2.

Teemu Teekkari pitää aihetta kiinnostavana, mutta arvelee, ettei aio jatkaa alalla. Siispä hän asettaa arvosanatavoitteekseen kolmosen, jota varten hänen on käytävä suppea tentti. Teemu päättää lisäksi tehdä Kyberturvamoduulin, josta hän saa 5 tenttipistettä. Suppean tentin maksimipistemäärä Examissa on 100, ja arvosanaan kolme tarvitaan 90, eli Kyberturvamoduulin kanssa 85. Nämä 85 suppean tentin tenttipistettä vastaavat siis arvosanapistemäärää 17.

Terja Teekkari ei aio tyytyä viittä pienempään arvosanaan. Hänen on siis käytävä suppean tentin lisäksi myös laaja tentti, jota varten hän lukee Plussasta myös syventäviksi merkityt aiheet. Viitonenkin on saavutettavissa pelkällä tenttimenestyksellä. Myös hyvitys- ja Kyberturvamoduulipisteiden kerääminen on kuitenkin mahdollista. Pelkillä tenteillä käytynä viitosen voisi saavuttaa siis esimerkiksi saamalla suppeasta tentistä 80/100 pistettä (16 arvosanapistettä) ja laajasta tentistä 30/30 (10 arvosanapistettä) – tai esim 85/100 ja 27/30. Hyvityspisteet tekevät tavoitteen saavuttamisesta huomattavasti helpompaa. Esimerkiksi kahdella hyvityspisteellä viitosen saantiin riittää, jos tenteistä saa 85/100 ja 21/30.

Palautusta lähetetään...