- COMP.SEC.100
- 4. Laki ja säädökset
- 4.6 Sopimukset (syventävä)
Sopimukset (syventävä)¶
Termi sopimus kuvaa vapaaehtoista oikeussuhdetta kahden tai useamman henkilön välillä. Erittäin laaja määritelmä sopimukselle on lupaus, jonka täyttämistä laki tukee. Tieteen termipankki määrittelee abstraktisti, että sopimus on toisiaan edellyttävien tahdonilmaisujen yhdistelmä.
Sanaa sopimus käytetään puhekielessä usein kuvaamaan viestintää tai mediaa, jossa sopimuslupauksia ilmenee. Kannattaa pitää mielessä, että sopimus on oikeussuhde, joka synnyttää velvoitteita osapuolten välille, ei paperinpala. Joissain tilanteissa laki voi tosin asettaa muotovaatimuksia joillekin sopimusvelvoitteille.
Kyberturva-alalla seuraavat sopimuksiin liittyvät aiheet ovat usein tärkeitä.
- Online-sopimukset: Millä hetkellä sopimus syntyy suhteessa sopimusviestinnän eri vaiheisiin ja viestin saapumiseen?
- Turvastandardien edistäminen sopimuksin
- Toimitusketjun sitominen esim. ISO 27001:n noudattamiseen.
- Suljetut kaupankäynti- ja maksujärjestelmät: osallistujien sitominen noudattamaan ehtoja, tärkeänä esimerkkinä PCI-DSS.
- Sopimusvapaus ja sen rajoitukset: Lainsäädäntö voi rajoittaa sopimisen vapautta, myös em. PCI-DSS -sopimusta. Toinen esimerkki on PSD2 (EU:n Payment Services Directive #2), joka voi asettaa sovittua tiukempia autentikointivaatimuksia.
- Takuut ja niiden poissulkeminen: Vaikka tietotekniikan ja etenkin palvelujen tuottajat mielellään sulkevat pois laatutakuita, jotain säilyy jo lain mukaan. On kyseenalaista, onko turvalaatu siinä riittävästi mukana.
- Vastuun rajoitukset ja poistamiset: Vastaava ilmiö kuin takuita koskee myös vastuita. Vastuut liittyvät erilaisiin sopimuksen noudattamisen ongelmiin.
- Sopimusrikkomus ja korjaustoimenpiteet: Mitä tapahtuu, jos sopimusta ei noudateta.
- Sopimus sitoo vain sopimuspuolia, mutta ulkopuolinen voi kokea merkittävää haittaa rikkomuksesta, esimerkkinä varmenteeseen luottava taho.
- Lainvalinta: Kun sopimuksen osapuolet ovat eri maissa, heidän kannattaa (yrittää) sopia myös siitä, minkä maan lakien mukaan riidat ratkaistaan. Euroopassa Rooman yleissopimuksen mukaan B2B-sopimuksissa laki on oletuksena myyjän maasta ja B2C-sopimuksissa ostavan kuluttajan maasta.
Palautusta lähetetään...