Qt Creator -ohjelmointiympäristö¶
Tällä sivulla esitetään tiivistetyssä muodossa keskeisimmät työvaiheet, jotka liittyvät Qt Creator -kehitysympäristön käynnistämiseen ja yksinkertaisten ohjelmien kirjoittamiseen ja suorittamiseen kurssin virtuaalityöpöytäympäristössä.
Lähtöolettamuksena on se, että yhteys virtuaalityöpöytään on saatu muodostettua edellisen materiaaliosion ohjeistuksen pohjalta.
Vaihtoehtona etätyöpöytätyöskentelylle on asentaa Qt omalle koneelle. Ohjeistusta löytyy tämän sivun loppupuolelta. Tämä on varteenotettava vaihtoehto varsinkin etäopiskelussa, mutta tällöin sinun pitää asentaa myös Git omalle koneellesi. Sivun loppupuolelta löytyy vinkkiä myös tähän.
Yleistä Qt Creatorista¶
Qt Creatorissa C++-ohjelmat ovat projekteja.
Siksi niihin sisältyy aina .pro
-päätteinen tiedosto, jossa kerrotaan,
mitä lähdekooditiedostoja ohjelmaan kuuluu.
Tämä tiedosto on se, joka kuuluu avata, kun avaat aikaisemmin kirjoitetun
ohjelman Qt:ssa.
(Yksinkertaisimmallaan ohjelmaan kuuluu vain lähdekooditiedosto main.cpp
,
projektitiedoston lisäksi.)
Palauttaessasi ohjelmia versionhallintaan ja Plussaan arvosteltavaksi
myös .pro
-tiedosto pitää olla mukana.
Qt Creatorin käyttö virtuaalityöpöydällä¶
Etene seuraavien vaiheiden mukaisesti, kun aloitat uuden ohjelman kirjoittamisen Qt Creatorilla. Huomaa, että vaiheet 1 ja 3 ovat alustustoimenpiteitä, jotka tarvitsee periaatteessa tehdä vain kerran ennen ensimmäisen ohjelman kirjoittamista.
Jos olet ollut joskus aiemmin opintojaksolla, jolla olet käyttänyt Qt Creatoria, sinun on syytä poistaa vanhat asetukset käytöstä. Jos kurssin C++-kääntäjää tai Qt Creatoria on päivitetty sen jälkeen, kun olet käyttänyt niitä viimeksi, Qt Creator ei välttämättä toimi.
Jos siis käytät Qt Creatoria etätyöpöydällä ensimmäistä kertaa, tämä kohta ei koske sinua. Siirry suoraan kohtaan 2!
Kun suoritat tämän kohdan, Qt Creator ei saa olla käynnissä: jos on, vanhat asetukset jäävät edelleen voimaan.
Poista vanhat asetukset tuhoamalla kaikki tiedostot hakemistossa
~/.config/QtProject
. Käynnistä tiedostonhallinta valitsemallaAccessories -> Files
:Aukeavassa ikkunassa ei kuitenkaan näytetä pisteellä alkavia systeemitiedostoja. Saat nämä näkyville lisäämällä rastin valintaan “Show hidden files”:
Tämän jälkeen hakemiston
.config
-hakemisto tulee näkyviin ja voit poistaa kaikki sen sisällä olevassaQtProject
-nimisessä hakemistossa olevat tiedostot.Käynnistä Qt Creator-kehitystyökalu valitsemalla
Applications > Programming > Qt Creator
:jolloin näytölle ilmestyy Qt Creator:in aloitusikkuna:
Valitse yläpalkin valikosta
Tools > Options...
, josta pääset säätämään Qt Creatorin asetuksia. Näihin asetuksiin saatetaan palata myöhemmin kurssin kuluessa, mutta jo tässä vaiheessa kannattaa asettaa valmiiksi lähdekooditiedostojen nimeämiskäytännöt.Valitse kohdasta
{} C++
välilehtiFile Naming
. Tarkasta, että tiedostojen päätteet (suffix) on valittu siten, että Headers-tiedostoilla se onhh
ja Sources-tiedostoillacpp
(taicc
):Valitse
OK
oikeasta alakulmasta, jolloin palaat Qt Cretorin aloitusikkunaan ja kaiken pitäisi olla valmista ensimmäistä ohjelmointiprojektia varten.Uusi ohjelmointiprojekti aloitetaan valitsemalla hiirellä Qt Creatorin aloitusikkunassa
New Project
. Jos olet kirjoittanut ohjelmaa jo aiemmin ja haluat jatkaa koodausta tauon jälkeen, voit valitaOpen Project
taiRecent Projects
-otsikon alta suoraan hiirellä, jos haluamasi projekti näkyy siellä listattuna. Oletetaan tässä esimerkissä kuitenkin, että haluat aloittaa uuden projektin: valitse siisNew Project
.Tämän jälkeen seuraa muutama ikkuna, jossa Qt Creator kyselee projektiin liittyvät yksityiskohdat, ennen kuin varsinainen koodaus pääsee käyntiin.
Ensimäinen asia, joka projektista pitää päättää on projektin tyyppi. Kurssin alkupuolella kaikki toteutettavat ohjelmat ovat perus-C++-ohjelmia ilman graafista käyttöliittymää tai muita hienouksia. Projektin tyypiksi on tässä tilanteessa valittava ensin
Non-Qt Project
ja alityypiksiPlain C++ Application
:Valitse tämän jälkeen oikeasta alakulmasta
Choose...
.Seuraavaksi on valittava mihin hakemistoon Qt Creator tallentaa kaikki projektin tiedostot.
Täytä kohtaan
Name:
nimi, joka kuvaa ohjelmointiprojektiasi mahdollisimman hyvin. Esimerkiksiviikkoharjoitus-01-tehtava-03
jaharjoitustyo-01
ovat hyviä nimiä projektille.Seuraavaksi on päätettävä, mihin hakemistoon projekti talletetaan. Tämän ensimmäisen tehtävän voit tehdä itse valitsemaasi hakemistoon. Voisi olla viisasta tehdä vaikkapa
ohj2
-niminen hakemisto tätä kurssia varten. Sen voit tehdä virtuaalityöpöydän tiedostonhallintajärjestelmässä tai vaikkapa klikkaamallaProject Location
-ikkunassaBrowse
ja avautuvan ikkunan oikeasta yläkulmastaCreate Folder
navigoituasi sopivaan hakemistoon.Kun kaikki valinnat on tehty edellä esitetyn mukaisesti, Qt näyttää vielä tekemäsi nimivalinnat:
Valitse tämän jälkeen oikeasta alakulmasta
Next>
.Ikkunoissa
Build System
sekäKits
kaiken pitäisi olla kunnossa, ja riittää, kun valitsee hiirellä ikkunan oikeasta alalaidastaNext>
.Viimeinen vaihe ennen kuin koodaaminen voi alkaa, on
Project Management
-ikkuna. Tässä ikkunassa on tarkoitus valita käytetty versionhallintajärjestelmä. Vaikka kurssilla käytetään Git-versionhallintaa. Emme laita tätä ensimmäistä ohjelmaa vielä versionhallintaan, joten valitse tällä kertaa kohtaanAdd to version control
valinnaksi<None>
.Lopuksi paina
Finish
.
Ohjelmien ajaminen Qt:ssa¶
Qt:ssa saattaa oletuksena olla päällä sellainen asetus, että ohjelma
kirjoittaa tulostuksensa Application Outputtiin.
Tämä asetus voi olla hankala, jos pitää myös lukea käyttäjän syötteitä.
Usein on kätevämpää, jos ohjelma ajetaan erillisessä ikkunassa
(jonka ylälaidassa lukee qtcreator_process_stub
):
Tämän asetuksen saat päälle seuraavasti:
Valitse ylävalikosta Tools -> Options -> Build & Run
.
Välilehdellä General
, kohdassa Default for "Run in terminal"
valitse Deduced From Project
.
Uudemmissa versioissa Options ei välttämättä löydy yllä kerrotulla tavalla.
Silloin kannattaa lähteä liikkeelle valitsemalla Edit -> Preferences
.
Qt Creatorin asentamisesta omalle koneelle¶
Kurssilla käytetyn Qt Creator -kehitysympäristön voi asentaa myös omalle koneelleen, jolloin ohjelmia voi kirjoittaa ilman internet-yhteyttä. Tämäkin asennusprosessi riippuu siitä, mikä käyttöjärjestelmä omalla koneella on.
Linux- ja Mac-käyttäjät joutuvat setvimään asiaa itse, koska kurssihenkilökunnalla ei ole käytössään Mac- tai Linux-ympäristöjä, joissa rakentaa ja testata ohjeistusta. Kummankin käyttöjärjestelmän tapauksessa tarkista, löytyykö Qt:n asennussivulta käyttöjärjestelmääsi sopiva versio.
Mac-käyttäjille löytyy lisätietoa täältä.
Sellainen rutiinivaroitus kannattaa vielä antaa, että kyseessä ei luultavasti ole täysin sama versio Qt Creatorista:sta ja C++-kääntäjästä, kuin mikä etätyöpöytäympäristössä on asennettuna. Eroja toiminassa siis voi tulla vastaan.
Harjoitustyöt on syytä testata myös etätyöpöydällä ennen palautusta, koska ne testataan vastaavassa Linux-ympäristössä. Tämä kehotus siitä syystä, että joskus käy niin, ettei ohjelma välttämättä toimi täysin oikein/samoin kaikissa käyttöjärjestelmissä tai niiden eri versioissa.
Varoitus
Kurssin loppupuolella tarvitaan valgrind-työkalua muistinhallinnan virheiden löytämiseksi. Kyseisen työkalun asentaminen saattaa olla hankalaa tai jopa mahdotonta Windows- ja Mac-käyttöjärjestelmillä. Kuitenkaan kurssin suorittaminen ei kaadu tähän.
Qt Creatorin asennusohjeet Windowsille¶
Jos asennat Qt Creatorin omalle koneellesi, varsinkin Windows-koneelle kannattaa asentaa myös Git Bash. Tämä mahdollistaa komentorivin käyttämisen samaan tapaan kuin Linux-etätyöpöydällä. (Windows-koneilla on kyllä omakin komentorivi, mutta siellä ei pysty käyttämään Git-komentoja, joten kannattaa asentaa Git Bash.)
Alla olevat ohjeet pätevät Windows-koneille, mutta tarkista kohdan 1 linkistä, pääsetkö etenemään, vaikka sinulla olisi jokin muu käyttöjärjestelmä.
Asentaaksesi Qt Creatorin omalle koneellesi suorita seuraavat askeleet. Saadaksesi Qt Creatorin asennettua huomaathan ruksata kyseisen vaihtoehdon.
Lataa asennusohjelma (installer) tästä linkistä. Sivu tarjoaa automaattisesti oikean asennusohjelman käyttöjärjestelmästä riippuen.
Aja Qt asennusohjelma.
Luo Qt-tili ja kirjaudu sisään klikkaamalla next-painiketta. Etene haluamallasi tavalla esimerkiksi seuraavasti.
Lopulta pitäisi päätyä alla olevaan ikkunaan. Valitse Custom installation.
Komponenttien valintaikkunassa (Select Components) valitse Latest releases. Sulje valikot Preview ja Additional libraries. Avaa valikko Qt. Valitse sieltä viimeisin 5-versio. (6-versiota ei kannata valita, koska silloin sinulla saattaa olla uudempi versio kuin automaattitesterilla.)
Kohdasta Qt 5.15.2 valitse ainakin MinGW 8.1.0 64-bit. (Kuvassa on valittu myös Qt Charts, mutta se ei ole välttämätön).
Kohdasta Developer and Designer Tools valitse kohta MinGW 8.1.0 64-bit.
Aloita varsinaisen asennus. Se saattaa kestää pitkään (jopa yli tunnin), mutta lopulta sen pitäisi tulla päätökseen.
Kun asennus on valmis, voit kokeilla Qt Creatoria varmistuaksesi, että asennus onnistui. Ikkunan pitäisi näyttää suunnilleen seuraavalta.