Processing math: 100%
This course has already ended.

Todistusmenetelmiä

Matematiikassa lauseet voidaan yleensä esittää loogisina seurauksina pq, jossa oletuksesta p seuraa väite q. Toinen yleinen muotoilu on looginen ekvivalenssi pq, joka voidaan ekvivalenssilain nojalla muotoilla myös samaan aikaan voimassa olevina seurauksina pq ja qp. Oletusten ja väitteen väliin on kehitettävä todistus, joka on oikeastaan vain aukoton päätelmien ketju.

Väitettä todistaessa valitaan varsin usein jokin seuraavista menetelmistä. Kaikki niistä eivät aina käy jonkin tietyn väitteen todistamiseen, ja joillakin on hyvin rajatut soveltuvuusalueet. Tämän vuoksi on tärkeää osata valita oikea menetelmä oikeassa tilanteessa.

  1. Suora todistus. Oletusten ja aikaisempien tulosten perusteella tehdään päätelmiä, jotka johtavat suoraan väitteeseen.
  2. Epäsuora todistus. Tämä menetelmä voidaan muotoilla kontrapositiotodistuksena tai ristiriitatodistuksena. Kontrapositiotodistuksessa hyödynnetään kontrapositiolakia ja pyritään todistamaan looginen seuraus ¬q¬p. Ristiriitatodistuksessa tehdään vastaoletus ¬q ja pyritään osoittamaan jokin ristiriita r¬r.
  3. Esimerkkitodistus. Jos on todistettava muotoa x:p(x) oleva lause, niin riittää esittää yksi esimerkki alkiosta x, jolla on ominaisuus p. Jos puolestaan on todistettava muotoa x:p(x) oleva lause vääräksi, niin negaation vaihtosäännön nojalla riittää esittää yksi esimerkki alkiosta x, jolla ei ole ominaisuutta p. Tätä kutsutaan vastaesimerkiksi.
  4. Induktiotodistus. Käsitellään myöhemmin.

Esimerkki.

Osoita, että x2+x+1>0 aina, kun x>0.

Todistus.

Esimerkki.

Olkoon n kokonaisluku. Osoita, että jos n2 on parillinen, niin n on parillinen.

Todistus.

Esimerkki.

Osoita, että 2 on irrationaaliluku.

Todistus.

Esimerkki.

Tutki, onko a23ab+b20 aina, kun a,b0.

Ratkaisu.

Huomautus.

Tee huolellisesti ero todistettavan väitteen ja oletusten välille! Loogista implikaatiota pq ei ole mahdollista todistaa olettamalla lauseen q ja osoittamalla yleisen totuuden. Pyritään osoittamaan edellisen esimerkin väite todeksi väärin perustein.

Oletetaan, että a0 ja b0, jolloin myös ab0. Kirjoittamalla a23ab+b20 nähdään, että

a23ab+b2+ab=a22ab+b2=(ab)20.

Tässä (ab)20 riippumatta lukujen a ja b valinnasta, joten väite on todistettu.

Päättely lähtee liikkeelle lausumasta a23ab+b20, joten tämän on oltava oletus! Yllä osoitetaan siis, että jos a23ab+b20, niin (ab)20.

Posting submission...