Processing math: 8%
This course has already ended.

Ortogonaaliset kannat ja matriisit

Palautetaan mieleen kahden vektorin u ja v ortogonaalisuuden, eli kohtisuoruuden ehto

uv=0.

Avaruuden Rn vektoreita v1,v2,,vk sanotaan ortogonaalisiksi, jos ne kaikki ovat pareittain ortogonaalisia, eli

vivj=0

aina, kun ij. Jos lisäksi jokaisella i = 1, 2, \ldots, k, niin vektoreita \mathbf{v}_1, \mathbf{v}_2, \ldots, \mathbf{v}_k sanotaan ortonormaaleiksi. Mitkä tahansa ortogonaaliset vektorit ovat lineaarisesti riippumattomia.

Lause.

Olkoot \mathbf{v}_1, \mathbf{v}_2, \ldots, \mathbf{v}_k ortogonaalisia nollasta poikkeavia vektoreita. Tällöin vektorit \mathbf{v}_1, \mathbf{v}_2, \ldots, \mathbf{v}_k ovat lineaarisesti riippumattomat.

Todistus.

Huomautus.

Luonnollisen kannan vektorit \mathbf{e}_1, \mathbf{e}_2, \ldots, \mathbf{e}_n ovat keskenään ortonormaaleja, sillä \mathbf{e}_i \cdot \mathbf{e}_j = \delta_{ij}. Yleisemminkin vektorit \mathbf{v}_1, \mathbf{v}_2, \ldots, \mathbf{v}_k ovat ortonormaaleja jos ja vain jos

\begin{split}\mathbf{v}_i \cdot \mathbf{v}_j = \delta_{ij} = \begin{cases} 1, & \text{kun } i = j \\ 0, & \text{kun } i \not= j. \end{cases}\end{split}

Aliavaruuden S kantaa sanotaan ortogonaaliseksi tai ortonormaaliksi, jos siihen kuuluvat vektorit ovat ortogonaaliset tai ortonormaalit. Ortogonaalisella ja ortonormaalilla kannalla on seuraavat miellyttävät ominaisuudet.

Lause.

Olkoon \{\mathbf{v}_1, \mathbf{v}_2, \ldots, \mathbf{v}_k\} aliavaruuden S ortogonaalinen kanta, sekä \mathbf{x} aliavaruuden S vektori. Tällöin

\mathbf{x}= \frac{\mathbf{x}\cdot \mathbf{v}_1}{\|\mathbf{v}_1\|^2}\mathbf{v}_1 + \frac{\mathbf{x}\cdot \mathbf{v}_2}{\|\mathbf{v}_2\|^2}\mathbf{v}_2 + \cdots + \frac{\mathbf{x}\cdot \mathbf{v}_k}{\|\mathbf{v}_k\|^2}\mathbf{v}_k.

Jos kanta on lisäksi ortonormaali, niin

\mathbf{x}= (\mathbf{x}\cdot \mathbf{v}_1)\mathbf{v}_1 + (\mathbf{x}\cdot \mathbf{v}_2) + \cdots + (\mathbf{x}\cdot \mathbf{v}_k)\mathbf{v}_k.
Todistus.

Ortonormaalissa kannassa normille ja pistetulolle saadaan tutut esitykset.

Lause.

Olkoon \{\mathbf{v}_1, \mathbf{v}_2, \ldots, \mathbf{v}_k\} aliavaruuden S ortonormaali kanta. Jos

\mathbf{x}=\alpha_1\mathbf{v}_1+\alpha_2\mathbf{v}_2+\cdots+\alpha_k\mathbf{v}_k \qquad\text{ja}\qquad \mathbf{y}=\beta_1\mathbf{v}_1+\beta_2\mathbf{v}_2+\cdots+\beta_k\mathbf{v}_k,

niin

\mathbf{x}\cdot \mathbf{y}= \alpha_1\beta_1 + \alpha_2\beta_2 + \cdots + \alpha_k\beta_k

ja

\|\mathbf{x}\|^2 = \alpha_1^2 + \alpha_2^2 + \cdots + \alpha_k^2 = (\mathbf{v}_1 \cdot \mathbf{x})^2 + (\mathbf{v}_2 \cdot \mathbf{x})^2 + \cdots + (\mathbf{v}_k \cdot \mathbf{x})^2.
Todistus.

Jokaiselle aliavaruudelle voidaan löytää ortogonaalinen kanta. Tehokkain keino sen löytämiseksi on ortogonalisoida jo valmiiksi tunnettu kanta projektioiden avulla. Tämä menetelmä tunnetaan Gram-Schmidtin ortogonalisointiprosessina, ja sen todistus sivuutetaan. Algoritmin vaiheet ovat kuitenkin varsin intuitiiviset.

Lause.

Olkoon \{\mathbf{x}_1, \mathbf{x}_2, \ldots, \mathbf{x}_k\} aliavaruuden S kanta. Tällöin \{\mathbf{v}_1, \mathbf{v}_2, \ldots, \mathbf{v}_k\}, missä \mathbf{v}_1 = \mathbf{x}_1 ja

\begin{aligned} \mathbf{v}_i &= \mathbf{x}_i - (\operatorname{proj}_{\mathbf{v}_1}(\mathbf{x}_i) + \operatorname{proj}_{\mathbf{v}_2}(\mathbf{x}_i) + \cdots + \operatorname{proj}_{\mathbf{v}_{i - 1}}(\mathbf{x}_i))\end{aligned}

jokaiselle i = 2, 3, \ldots, k, on aliavaruuden S ortogonaalinen kanta.

Ortonormaali kanta \{\mathbf{w}_1, \mathbf{w}_2, \ldots, \mathbf{w}_k\} on helppo muodostaa ortogonaalisesta kannasta normeeraamalla jokaisen kantavektorin yksikön pituiseksi.

\mathbf{w}_1=\frac{\mathbf{v}_1}{\|\mathbf{v}_1\|}, \qquad \mathbf{w}_2=\frac{\mathbf{v}_2}{\|\mathbf{v}_2\|}, \qquad\ldots\qquad \mathbf{w}_k=\frac{\mathbf{v}_k}{\|\mathbf{v}_k\|}

Monesti numeeriset laskut on tehokkainta suorittaa ortonormaalissa kannassa.

Esimerkki.

Tiedetään, että

\begin{split}\operatorname{rref}\begin{bmatrix} 1 & 1 & 1 & 1 \\ 1 & 2 & 4 & 2 \\ 2 & 0 & -4 & 1 \end{bmatrix} = \begin{bmatrix} 1 & 0 & -2 & 0 \\ 0 & 1 & 3 & 0 \\ 0 & 0 & 0 & 1 \end{bmatrix}.\end{split}

Etsi alkuperäisen matriisin sarakeavaruudelle ortonormaali kanta.

Ratkaisu.

Aiemman lauseen todistuksessa törmättiin ortonormaaleista sarakkeista koostuvaan matriisiin V, jolle V^TV = I_k. Neliömatriisien tapauksessa tämä ominaisuus määrittelee mielenkiintoisen matriisien luokan.

Määritelmä.

n \times n-neliömatriisi Q on ortogonaalinen, jos Q^TQ = I_n = QQ^T.

Merkitään

Q=\begin{bmatrix}\mathbf{q}_1 & \mathbf{q}_2 & \cdots & \mathbf{q}_n\end{bmatrix},

jolloin ehto Q^TQ = I_n (tai QQ^T = I_n) tarkoittaa sitä, että

\mathbf{q}_i \cdot \mathbf{q}_j = \delta_{ij}.

Toisin sanoen ortogonaalisen matriisin sarakkeet ovat ortonormaalit. Ortonormaalit vektorit ovat lineaarisesti riippumattomia, joten \operatorname{rref}(Q) = I_n, ja täten ortogonaalinen matriisi Q on kääntyvä. Tämä tulos on määritelmän perusteella odotettu, ja käänteismatriisi on sen valossa Q^{-1} = Q^T.

Pistetulon ja normin esityksestä ortonormaalissa kannassa seuraa, että ortogonaalinen matriisi ei vaikuta pistetulon tai normin arvoon.

Seuraus.

Jos n \times n-matriisi Q on ortogonaalinen, niin Q\mathbf{x}\cdot Q\mathbf{y}= \mathbf{x}\cdot \mathbf{y} ja \|Q\mathbf{x}\| = \|\mathbf{x}\| aina, kun \mathbf{x} ja \mathbf{y} ovat avaruuden \mathbb R^n vektoreita.

Todistus.
Posting submission...