Sovellus: tason ja avaruuden suorat ja tasot¶
Monet sovellukset hyötyvät suoran ja tason erilaisista esityksistä avaruuksissa R2 ja R3. Seuraavassa käydään läpi tapoja kuvata suoraa ja tasoa, sekä niihin liittyviä tehtäviä.
Lähdetään liikkeelle tason R2 suorasta. Entuudestaan on jo tuttua, että suoran yhtälö on y=kx+b tai x=a, missä x ja y viittaavat suoran pisteiden koordinaatteihin, sekä a, b ja k ovat reaalilukuja. Ensimmäinen tapaus kattaa kaikki suorat, jotka eivät ole y-akselin suuntaisia, ja jälkimmäinen täsmälleen ne. Jos suoran yleiseen pisteeseen liittyvää paikkavektoria merkitään
niin saadaan
Kummassakin tapauksessa suoran yleinen piste voidaan esittää summana x=p+td, missä p ja d ovat vakiovektoreita. Tämä ajatus voidaan yleistää sekä tason R2 että avaruuden R3 suoran ensimmäisiksi esitysmuodoiksi.
Vektorimuotoisen esityksen ajatus on seuraava.
- Kuljetaan origosta suoralle pisteeseen p.
- Jokaista parametrin t arvoa kohti kuljetaan vektorin td verran pisteestä p.
- Näin on käyty läpi kaikki suoran pisteet.
Tyypillisesti suoran suuntavektori d määritetään kahden tunnetun suoran pisteen A ja B avulla asettamalla d=→AB.
Esimerkki.
Tason R2 suora kulkee pisteiden (1,1) ja (4,3) kautta. Esitä suoran yhtälö vektori- ja parametrimuodoissa.
Erityisesti tasossa R2 suoran yhtälölle voidaan kehittää vielä kolmaskin hyödyllinen esitysmuoto. Suoran normaalivektoriksi kutsutaan mitä tahansa vektoria n, joka on kohtisuorassa suoran suuntavektoria d vasten.
Jos x on suoran yleinen piste ja p jokin tunnettu piste, niin vektoriesityksen nojalla mikä tahansa vektori x−p on suoran suuntavektori. Tämä voidaan kääntää siten, että piste x on pisteen p kautta kulkevalla vektoria n vasten kohtisuoralla suoralla vain, jos n⋅(x−p)=0.
Suoran yhtälön normaalimuoto on erityisen kätevä silloin, kun tunnetaan yksi piste ja normaalivektori. Muussa tapauksessa normaalivektori on ensin etsittävä.
Esimerkki.
Kirjoita edellisen esimerkin suoran yhtälö normaalimuodossa ja yleisessä muodossa.
Esimerkki.
Etsi pisteiden (1,1) ja (4,3), sekä pisteiden (4,−1) ja (−2,0) kautta kulkevien suorien leikkauspiste.
Siirryttäessä avaruuteen R3 tarkastelemaan tasoja vektorimuotoisen yhtälön ajatus toimii edelleen. Siinä missä suoran pisteiden läpi käymiseen riittää yksi suuntavektori, taso tarvitsee kaksi.
Esimerkki.
Avaruuden R3 taso sisältää pisteet (1,2,2), (1,1,3) ja (0,2,1). Esitä tason yhtälö vektori- ja parametrimuodoissa.
Suoran normaalimuotoinen yhtälö ei toimi avaruudessa R3, sillä tällöin normaalivektorin suuntaa ei ole vielä määrätty. Suoran sijaan normaalivektorin avulla päädytäänkin kuvaamaan tasoa. Tason normaalivektori on kohtisuorassa jokaista tason suuntaista vektoria vasten.
Jos x on tason yleinen piste ja p jokin tunnettu piste, niin mikä tahansa vektori x−p on tason suuntainen. Tämä voidaan kääntää siten, että piste x on pisteen p sisältävällä vektoria n vasten kohtisuoralla tasolla vain, jos n⋅(x−p)=0.
Esimerkki.
Kirjoita edellisen esimerkin tason yhtälö normaalimuodossa ja yleisessä muodossa.
Esimerkki.
Etsi pisteen (5,3,−1) etäisyys tasosta x−y−z=−3.