Loading [MathJax]/jax/output/CommonHTML/jax.js
Tämä kurssi on jo päättynyt.

Riippumattomien satunnaismuuttujien summa ja keskiarvo

Jatkon kannalta erityisen tärkeä satunnaismuuttujien tyyppi on riippumattomien satunnaismuuttujien X1,X2,,Xn summa Y=X1+X2++Xn. Ensimmäinen tähän satunnaismuuttujaan liittyvä kiinnostava ongelma on selvittää sen jakauma. Usein voidaan olettaa, että muuttujat Xi, i=1,2,,n noudattavat samaa, tunnettua jakaumaa. Asiaa tutkitaan tyypillisesti seuraavan momentit generoivan funktion ominaisuuden ja induktioperiaatteen avulla.

Lause 5.1.1

Riippumattomien satunnaismuuttujien X1 ja X2 summan Y=X1+X2 momentit generoiva funktio

MY(t)=MX1(t)MX2(t),

kun MX1(t) ja MX2(t) ovat muuttujien X1 ja X2 momentit generoivat funktiot.

Piilota/näytä todistus

Koska X1 ja X2 ovat riippumattomia, niin lauseen 2.6.8 mukaan myös niiden funktiot etX1 ja etX2, missä tR, ovat riippumattomia. Täten riippumattomien satunnaismuuttujien tulon odotusarvona

MY(t)=E(etY)=E(et(X1+X2))=E(etX1etX2)=E(etX1)E(etX2)=MX1(t)MX2(t).

Esimerkki 5.1.2

Oletetaan, että XBin(n,p) ja YBin(m,p), ja että muuttujat X ja Y ovat riippumattomia. Tällöin

MX+Y(t)=MX(t)MY(t)=(pet+1p)n(pet+1p)m=(pet+1p)n+m,

eli MX+Y(t) on jakauman Bin(n+m,p) momenttifunktio. Täten momentit generoivan funktion yksikäsitteisyysominaisuuden nojalla X+YBin(n+m,p).

Tärkeänä tuloksena voidaan todistaa, että riippumattomien normaalijakautuneiden satunnaismuuttujien lineaarikombinaatio on normaalijakautunut.

Lause 5.1.3

Jos satunnaismuuttujat XiN(μi,σ2i), i=1,2,,n ovat riippumattomia ja kertoimet a1,a2,,anR, niin muuttujien lineaarikombinaatio

Y=a1X1+a2X2++anXnN(μY,σ2Y),

missä

μY=a1μ1+a2μ2++anμnjaσ2Y=a21σ21+a22σ22++a2nσ2n.
Piilota/näytä todistus

Käytetään induktiota.

  1. Alkuaskel n=2. Lauseen 4.4.3 mukaan aiXiN(aiμi,a2iσ2i), missä i=1 tai i=2. Täten hyödyntämällä normaalijakauman momenttifunktiota ja lausetta 5.1.1 saadaan satunnaismuuttujan Y momentit generoivaksi funktioksi

    MY(t)=Ma1X1(t)Ma2X2(t)=ea1μ1t+12a21σ21t2ea2μ2t+12a22σ22t2=e(a1μ1+a2μ2)t+12(a21σ21+a22σ22)t2,

    joka on myös jakauman N(a1μ1+a2μ2,a21σ21+a22σ22) momenttifunktion lauseke. Siis momentit generoivan funktion yksikäsitteisyysominaisuuden nojalla Y noudattaa tätä normaalijakaumaa, kuten väitettiinkin.

  2. Induktioaskel. Oletetaan sitten, että

    Y=a1X1+a2X2++akXkN(μY,σ2Y),

    missä k on luonnollinen luku. Nyt lisäksi Xk+1N(μk+1,σ2k+1), ja koska muuttujat X1,X2,,Xk+1 ovat riippumattomia, myös a1X1+a2X2++akXk ja ak+1Xk+1 ovat riippumattomia. Voidaan siis todistaa samaan tapaan kuin alkuaskeleessa, että

    Y+ak+1Xk+1N(μY+ak+1μk+1,σ2Y+a2k+1σ2k+1),

    kuten väitettiinkin.

Induktioperiaatteen nojalla väite on voimassa aina, kun nN.

Olkoot satunnaismuuttujien X ja Y momentit generoivat funktiot MX(t) ja MY(t). Jos satunnaismuuttujat X ja Y ovat riippumattomia, niin niiden summan X+Y momentit generoiva funktio on MX+Y(t)=MX(t)MY(t).
Oletetaan, että satunnaismuuttujat XiN(μ,σ2), i=1,2,,n. Summa Y=X1+X2++Xn noudattaa normaalijakaumaa parametrein

Tarkastellaan sitten n-toistokoetta, jossa satunnaismuuttujalle X realisoituu jokin arvo, ja merkitään toistossa i realisoituvaa satunnaismuuttujaa Xi. Koetoistojen satunnaismuuttujien X1,X2,,Xn sanotaan olevan otos satunnaismuuttujasta X, jolloin muuttujat Xi ovat riippumattomia ja noudattavat samaa jakaumaa kuin X. Erityisesti E(Xi)=E(X) ja Var(Xi)=Var(X). Satunnaisvektorille (X1,X2,,Xn) realisoituvia arvoja (x1,x2,,xn) kutsutaan toisinaan myös otokseksi, mutta tässä otoksella tarkoitetaan nimenomaan kokoelmaa satunnaismuuttujia.

Otoksesta X1,X2,,Xn riippuvia otossuureita (statistics) Θ käytetään usein satunnaismuuttujan X jakauman tuntemattomien parametrien θ, kuten odotusarvon ja varianssin arviointiin, sekä parametreihin kohdistuvien väitteiden testaamiseen. Otossuureet muodostuvat otosmuuttujien Xi funktioina, ja ovat täten nekin satunnaismuuttujia, joilla on omat jakaumansa. Parametriin θ liittyvää otossuuretta Θ kutsutaan myös parametrin estimaattoriksi, ja sille realisoituvaa arvoa estimaatiksi tai piste-estimaatiksi. Satunnaismuuttujan X sijaintia kuvaava tärkein otossuure on otoskeskiarvo.

Määritelmä 5.1.4

Olkoon X1,X2,,Xn otos satunnaismuuttujasta X, sekä luvut x1,x2,,xn otosmuuttujien realisoituneet arvot. Satunnaismuuttujan X otoskeskiarvo (sample mean) on satunnaismuuttuja

¯X=1nni=1Xi,

ja sen realisoitunut arvo (reaaliluku)

¯x=1nni=1xi.

Satunnaismuuttujan X otoskeskiarvon ¯X jakauman odotusarvo ja varianssi voidaan päätellä suoraan muuttujan X vastaavista parametreistä. Odotusarvon lineaarisuuden nojalla

E(1nni=1Xi)=1nE(ni=1Xi)=1nni=1E(Xi),

ja jos satunnaismuuttujat Xi ovat riippumattomia (otosmuuttujina ne ovat), niin

Var(1nni=1Xi)=1n2ni=1Var(Xi)

lauseen 3.4.8 nojalla. Koska tässä muuttujat X1,X2,,Xn muodostavat otoksen satunnaismuuttujasta X, niin E(Xi)=E(X) ja Var(Xi)=Var(X), i=1,2,,n. Näin otoskeskiarvon odotusarvolle ja varianssille saadaan seuraava tulos.

Lause 5.1.5

Olkoon X1,X2,,Xn otos satunnaismuuttujasta X. Tällöin muuttujan X otoskeskiarvon ¯X odotusarvo

E(¯X)=E(X)=μ

ja varianssi

Var(¯X)=Var(X)n=σ2n,

kun E(X)=μ ja Var(X)=σ2.

Oletetaan, että X1,X2,,Xn on satunnaismuuttujaan X liittyvä otos.

Satunnaismuuttujan X otoskeskiarvo on
Otoskeskiarvon ¯X odotusarvo

Satunnaismuuttujan X otoksesta X1,X2,,Xn lasketun otossuureen Θ (satunnaismuuttuja) sanotaan olevan tietyn muuttujan X jakauman parametrin θ harhaton estimaattori (unbiased estimator), jos E(Θ)=θ. Otossuureelle realisoitunut arvo antaa tälle parametrille harhattoman estimaatin (unbiased estimate). Edellisen lauseen mukaan otoskeskiarvo ¯X odotusarvon E(X)=μ harhaton estimaatti.

Otoskeskiarvon keskihajontaa

D(¯X)=Var(¯X)=σn

kutsutaan keskiarvon keskivirheeksi (the standard error of the mean). Otoksesta arvioitu satunnaismuuttujan X odotusarvo ja sen virhearvio voidaan ilmaista muodossa μ±σ/n. Tätä karkeaa arviota luotettavampi tapa on muodostaa odotusarvolle μ luottamusväli, joka suurella todennäköisyydellä sisältää varsinaisen odotusarvon.

Jos muuttuja X noudattaa normaalijakaumaa, niin lauseen 5.1.3 nojalla myös otoskeskiarvo ¯X noudattaa normaalijakaumaa.

Seuraus 5.1.6

Jos X1,X2,,Xn on otos muuttujasta XN(μ,σ2), niin otoskeskiarvo

¯XN(μ,σ2n).
Satunnaismuuttujan X otoksesta X1,X2,,Xn lasketun otossuureen Θ, jolle E(Θ)=θ sanotaan olevan muuttujan X jakauman parametrin θ
Jos satunnaismuuttuja XN(μ,σ2), niin sen otoksen X1,X2,,Xn otoskeskiarvo

Aina ei voida olettaa, että satunnaismuuttujan X jakauma olisi normaalinen tai edes tunnettu. Seuraavaksi käsiteltävän keskeisen raja-arvolauseen mukaan suurilla otoksilla otoskeskiarvo noudattaa onneksi likimain normaalijakaumaa riippumatta satunnaismuuttujan X jakaumasta.

Palautusta lähetetään...