Reaalifunktio¶
Funktio f:A→B on reaalifunktio, jos A⊂R ja B⊂R. Tyypillisesti reaalifunktiolle määrittelyjoukko A on väli ja maalijoukko B=R.
Esimerkki.
Piirrä funktion f:[−1,4]→R, f(x)=x3−5x2+x kuvaaja.
Myöhemmin funktion kulkua ja myös kuvaajaa tutkitaan derivaatan avulla.
Monotonisen funktion kuvaaja ei vaihda suuntaa, vaan etenee aina yleisesti ottaen ylös- tai alaspäin. Aidosti monotonisen funktion kuvaaja ei tämän lisäksi koskaan etene vaakasuuntaisesti.
Lause.
Aidosti monotoninen reaalifunktio f:A→R on injektio.
Funktiosta f:A→B saadaan aina surjektio, jos sen maalijoukoksi vaihdetaan arvojoukko, eli tarkastellaan funktiota f:A→f(A). Niinpä arvojoukkoa muuttamalla mistä tahansa injektiosta saadaan bijektio, ja tällöin sillä on käänteisfunktio. Esimerkiksi funktiolla f:[0,∞)→R, f(x)=x2+1 ei ole käänteisfunktiota, sillä f ei ole surjektio. Funktiolla f:[0,∞)→[1,∞), f(x)=x2+1 on puolestaan aiemman esimerkin mukaan käänteisfunktio.
Seuraus.
Aidosti monotonisella reaalifunktiolla f:A→f(A) on käänteisfunktio.
Reaalifunktion käänteisfunktio voidaan tulkita kuvaajien avulla geometrisesti.
Lause.
Jos reaalifunktiolla f on käänteisfunktio f−1, niin funktioiden f ja f−1 kuvaajat Gf ja Gf−1 ovat peilikuvia suoran y=x suhteen.
Lause.
Jos reaalifunktio f on aidosti kasvava (aidosti vähenevä) ja sillä on käänteisfunktio f−1, niin f−1 on myös aidosti kasvava (aidosti vähenevä).
Lause.
Olkoot f:A→B ja g:B→C reaalifunktioita.
- Jos f ja g ovat kasvavia, niin g∘f on kasvava.
- Jos f on kasvava ja g on vähenevä, niin g∘f on vähenevä.
Tutki itse tapaukset, joissa f ja g ovat väheneviä tai f vähenevä ja g kasvava.