Kompleksiluvun juuret¶
Reaaliluvun y reaalijuuria tarkasteltaessa voidaan tunnistaa seuraavat, kuvan avulla helposti muistettavat tapaukset.
- Jos n on pariton, on täsmälleen yksi reaalinen juuri n√y.
- Jos n on parillinen ja y<0, ei ole reaalisia juuria.
- Jos n on parillinen ja y>0, on täsmälleen kaksi reaalista juurta −n√y ja n√y.
Esimerkki.
Luvun −1 eräät toiset juuret ovat i ja −i, sillä
i2=−1ja(−i)2=i2=−1.Löydätkö muita kompleksilukuja, joiden neliö on −1?
Luvun −8=8eiπ eräs kolmas juuri on 2eiπ/3, sillä
(2eiπ/3)3=23ei(π/3)⋅3=8eiπ=−8.Mitkä muut luvut voisivat olla reaaliluvun −8 kolmansia juuria? Ovatko ne kaikki kompleksisia?
Jos tarkastellaan vain reaalilukuja, mahdollinen juurten lukumäärä vaihtelee nollasta kahteen. Kompleksilukujen mukaan ottaminen ikäänkuin täydentää juurten etsimisen teorian, sillä tällöin jokaisella luvulla on täsmälleen n kappaletta n:siä juuria.
Lause.
Kompleksiluvulla z=reiθ≠0 on täsmälleen n erisuurta n:ttä juurta, jotka sijaitsevat n√r-säteisellä origokeskisellä ympyrällä tasaisesti kulman 2πn välein.
Huomautus.
Kompleksiluvun z n:ttä juurta merkitään joskus z1/n tai n√z. Näiden merkintöjen kanssa on kuitenkin oltava varovainen, sillä juuria on n kappaletta. Erityisesti tällä merkintätavalla √−1=i ja √−1=−i, mutta silti i≠−i!
Käytännössä kompleksiluvun reiθ juuret voi etsiä suoraan edellä esitetyn kaavan avulla, kun parametrin k arvoa vaihtelee sopivasti. Toinen helppo keino hakea yksi juuri kirjoittamalla suoraan
ja muistaa, että loput juuret löytyvät kasvattamalla tämän argumenttia 2πn kerrallaan. Olennaisinta on kuitenkin, että kompleksiluvun juuret on ylivoimaisesti helpoin löytää eksponenttimuodon avulla! Kuvan piirtäminen selventää useissa tapauksissa ratkaisua.
Esimerkki.
Etsi
- luvun 1 neljännet juuret, eli neljännet yksikönjuuret,
- luvun 1+i kolmannet juuret.