Loading [MathJax]/jax/element/mml/optable/BasicLatin.js
Tämä kurssi on jo päättynyt.

L’Hôpitalin sääntö

Jos raja-arvoa etsittäessä saadaan epämääräinen muoto 00 tai , voidaan se yrittää määrittää derivointiin perustuvalla, l’Hôpitalin säännöksi kutsutulla menetelmällä.

Lause 4.5.1 (l’Hôpitalin sääntö)

Olkoot f ja g derivoituvia funktioita ja g(x)0 jossakin pisteen a punkteeratussa ympäristössä. Jos

lim

niin

\lim_{x\to a}\frac{f(x)}{g(x)}=\lim_{x\to a}\frac{f'(x)}{g'(x)},

mikäli jälkimmäinen raja-arvo on olemassa. Vastaavat tulokset ovat voimassa myös tapauksissa a=\pm\infty ja \displaystyle\lim_{x\to a}f(x)=\infty=\lim_{x\to a}g(x).

Todistus

Rajoitutaan todistamaan väite siinä tapauksessa, kun f ja g ovat derivoituvia myös pisteessä a, g'(a)\ne0 ja f' ja g' ovat jatkuvia. Silloin f ja g ovat jatkuvia pisteessä a, joten oletuksen vuoksi on oltava f(a)=g(a)=0. Derivaatan määritelmän nojalla

\lim_{x\to a}\frac{f'(x)}{g'(x)} =\frac{\lim\limits_{x\to a}f'(x)}{\lim\limits_{x\to a}g'(x)} =\frac{f'(a)}{g'(a)}=\frac{\lim\limits_{x\to a}\dfrac{f(x)-f(a)}{x-a}}{\lim\limits_{x\to a}\dfrac{g(x)-g(a)}{x-a}} =\lim_{x \to a}\frac{f(x)}{g(x)}\lim_{x \to a}\frac{x - a}{x - a} =\lim_{x\to a}\frac{f(x)}{g(x)}.

Tässä toisessa välivaiheessa käytetään lausetta 4.6.18, joka todistetaan myöhemmin.

Esimerkki 4.5.2

  1. \displaystyle\lim_{x\to1}\frac{\ln x}{x^2-1} \stackrel{\frac{0}{0}}{=} \lim_{x\to1}\frac{\frac{1}{x}}{2x} =\lim_{x\to1}\frac{1}{2x^2} =\frac{1}{2}.
  2. \displaystyle\lim_{x\to\infty}\frac{\ln(2x)}{\ln x} \stackrel{\frac{\infty}{\infty}}{=} \lim_{x\to\infty}\frac{\frac{2}{2x}}{\frac{1}{x}} =\lim_{x\to\infty}1=1.
  3. \displaystyle\lim_{x\to0}\frac{x-\sin x}{x^3} \stackrel{\frac{0}{0}}{=} \lim_{x\to0}\frac{1-\cos x}{3x^2} \stackrel{\frac{0}{0}}{=} \lim_{x\to0}\frac{\sin x}{6x} \stackrel{\frac{0}{0}}{=} \lim_{x\to0}\frac{\cos x}{6} =\frac16

Mikään ei kiellä soveltamasta l’Hôpitalin sääntöä toistuvasti, kunnes raja-arvo ei enää suoran sijoituksen jälkeen ole epämääräisessä muodossa.

Huomautus 4.5.3

  1. On syytä muistaa, että l’Hôpitalin sääntö sopii vain tapauksiin \frac00 tai \frac{\infty}{\infty}, ei esimerkiksi tapauksiin \frac01 tai \frac\infty0. Tarvittaessa funktion lauseketta voi muokata siten, että haluttu epämääräinen muoto syntyy suoralla sijoituksella, ja sen jälkeen soveltaa sääntöä.
  2. L’Hôpitalin säännössä esiintyvää derivaattojen osamäärän raja-arvoa varten lasketaan osoittajan ja nimittäjän derivaatat erikseen, eikä osamäärän derivaattaa.

Esimerkki 4.5.4

Olkoon n luonnollinen luku. Tutkitaan raja-arvoa \displaystyle\lim_{x\to\infty}\frac{e^x}{x^n} soveltamalla toistuvasti l’Hôpitalin sääntöä.

\begin{split}\begin{aligned} &\lim_{x\to\infty}\frac{e^x}{x^n} =\lim_{x\to\infty}\frac{e^x}{nx^{n-1}} =\lim_{x\to\infty}\frac{e^x}{n(n-1)x^{n-2}} =\lim_{x\to\infty}\frac{e^x}{n(n-1)(n-2)x^{n-3}}\\ &=\cdots =\lim_{x\to\infty}\frac{e^x}{n(n-1)(n-2)\cdots 2x^1} =\lim_{x\to\infty}\frac{e^x}{n(n-1)(n-2)\cdots 2\cdot1} =\infty. \end{aligned}\end{split}

Sama tulos on voimassa muillekin kuin reaaliluvun x kokonaislukueksponenteille,

\lim_{x\to\infty}\frac{e^x}{x^a}=\infty,

kun a > 0. Vastaasti voidaan osoittaa, että

\lim_{x\to\infty}\frac{x^a}{\ln x}=\infty,

kun a > 0. Nämä vertailut antavat keinon asettaa eksponentti-, potenssi- ja logaritmifunktiot kasvunopeuden suhteen järjestykseen.

  1. Eksponenttifunktio e^x kasvaa nopeammin kuin mikä tahansa potenssifunktio x^a.
  2. Logaritmifunktio \ln x kasvaa hitaammin kuin mikä tahansa potenssifunktio x^a.
Voidaanko l’Hôpitalin sääntöä käyttää toispuoleisten raja-arvojen laskemiseen. Toisin sanoen, voidaanko säännön todistuksessa oleva päättely toistaa esimerkiksi tapauksessa a\to 0+?

Miksi l’Hôpitalin sääntöä ei voi käyttää raja-arvon

\lim\limits_{x\to \infty} \dfrac{x+\sin{x}}{x}

laskemiseen? Merkitään vaihtoehdoissa f(x)=x+\sin{x} ja g(x)=x.

Jos l’Hôpitalin sääntöä ei voi käyttää, voidaanko yllä esitetty raja-arvo silti laskea? Raja-arvo muokattuna on

\lim_{x\to \infty} \left( 1 + \frac{\sin{x}}{x} \right),

joten

Mitä voidaan sanoa luvun viimeisen esimerkin perusteella raja-arvosta

\lim_{x\to \infty} \frac{\ln{x}}{e^x}?
Palautusta lähetetään...