Processing math: 100%
"

Korkeammat derivaatat

Jos derivoituvan funktion f derivaatta f on sekin derivoituva, niin derivaattaa D(f(x)) kutsutaan funktion f toiseksi derivaataksi ja merkitään

f(x)=f(2)(x)=D(f(x)).

Vastaavasti määritellään f:n kolmas derivaatta

f(3)(x)=D(f(x)),

ja yleisesti n:s derivaatta

f(n)(x)=D(f(n1)(x)).

Esimerkki.

Lasketaan funktion f(x)=x3+x3/2 neljä ensimmäistä derivaattaa.

f(x)=3x2+32x1/2f(x)=6x+34x1/2f(3)(x)=638x3/2f(4)(x)=916x5/2

Korkeampia derivaattoja käytetään esimerkiksi funktion approksimointiin Taylorin polynomeilla, jotka parantavat lineaarista approksimaatiota. Toisen derivaatan avulla voidaan lisäksi tutkia derivaattafunktion kulkua ja tehdä tarkempia päätelmiä myös funktion f käyttäytymisestä.

Lause.

Olkoon f kahdesti derivoituva välillä (a,b) ja olkoon välin (a,b) piste c funktion f kriittinen piste, eli f(c)=0.

  1. Jos f(x)>0 välillä (a,b), niin c on funktion f lokaali minimipiste.
  2. Jos f(x)<0 välillä (a,b), niin c on funktion f lokaali maksimipiste.
Todistus.

Esimerkki.

Aiemman esimerkin funktion f(x)=x33x+1 derivaatalla f(x)=3x23 on nollakohdat pisteissä ±1. Toinen derivaatta f(x)=6x on negatiivinen pisteen 1 ja positiivinen pisteen 1 ympäristössä, joten funktiolla f on pisteissä 1 ja 1 lokaalit maksimi- ja minimipisteet.

Määritelmä.

Kahdesti derivoituva funktio f on välillä (a,b) alaspäin kupera (concave upward), jos f(x)>0 ja ylöspäin kupera (concave downward), jos f(x)<0 aina, kun x(a,b). Pistettä x, jossa kuperuussuunta, eli toisen derivaatan merkki muuttuu kutsutaan käännepisteeksi (inflection point).

Alaspäin kuperan funktion f kuvaaja kaareutuu aina ylöspäin ja funktion kuvaaja on minkä tahansa tangenttisuoransa yläpuolella, sillä f on kasvava funktio. Vastaavasti ylöspäin kuperan funktion derivaatta on vähenevä, joten funktion kuvaaja kaareutuu alaspäin ja funktion kuvaaja on minkä tahansa tangenttisuoransa alapuolella.

../_images/derivaattakonkaavitsuunnat.svg

Esimerkki.

Tarkastellaan funktiota f(x)=sinx välillä (π,π). Nyt f(x)=cosx ja f(x)=sinx. Toisen derivaatan arvo pisteessä 0 on f(0)=0, ja samalla f vaihtaa merkkiä. Piste 0 on siis funktion f käännepiste, jossa se muuttuu alaspäin kuperasta ylöspäin kuperaksi..

../_images/derivaattasinikuvaaja.svg