Jatkuvuus¶
Raja-arvon määritelmässä ei vaadita, että funktio f olisi määritelty rajapisteessä a. Jos f(a) on määritelty, niin voidaan kysyä, onko funktion arvo sama kuin raja-arvo.
Jatkuvuutta varten vaaditaan siis, että
- f on määritelty pisteessä a,
- funktiolla f on raja-arvo pisteessä a,
- funktion arvo ja raja-arvo ovat yhtä suuret.
Raja-arvon määritelmän εδ-ehto ja nämä vaatimukset voidaan muotoilla suoraan yhdeksi εδ-ehdoksi.
Lause.
Välillä (c,d) määritelty funktio f on jatkuva välin (c,d) pisteessä a, jos ja vain jos jokaista ε>0 kohti löydetään δ>0, jolle
tai yhtäpitävästi f((a−δ,a+δ))⊆(f(a)−ε,f(a)+ε).
Esimerkki.
Aiemman esimerkin funktiota g:R∖{0}→R,
g(x)=xsin(1x)ei ole määritelty pisteessä 0, mutta sillä on raja-arvo limx→0g(x)=0. Niinpä funktio f:R→R,
f(x)={xsin1x,kun x≠00,kun x=0on jatkuva pisteessä 0. Funktio g saadaan siis jatkettua jatkuvaksi funktioksi pisteessä 0, kun määritellään g(0) sopivasti. Tällöin sanotaan, että piste 0 on funktion g poistuva epäjatkuvuuspiste.
Toisen aiemman esimerkin kohdissa 2–5 funktiota f ei saada millään määrittelyllä f(0) jatkuvaksi pisteessä 0.
Välin päätepisteessä jatkuvuus on määriteltävä erikseen.
Esimerkki.
Funktio
on vasemmalta puolijatkuva pisteessä 1, mutta ei oikealta.
Tällaisessa tilanteessa, jossa pisteessä a on olemassa äärelliset toispuoleiset raja-arvot, mutta ne ovat erisuuret, sanotaan funktiolla olevan hyppäysepäjatkuvuuspiste.
Jos funktio f on jatkuva pisteessä a, se on selvästi myös sekä oikealta että vasemmalta puolijatkuva pisteessä a.
Jatkossakin joukolla I tarkoitetaan yleistä reaalilukuväliä, joka voi olla avoin, puoliavoin tai suljettu, sekä rajoitettu tai rajoittamaton.
Raja-arvon laskusääntöjen mukaisesti jatkuvien funktioiden summa, erotus, tulo ja osamäärä ovat myös jatkuvia.
Lause.
Olkoot funktiot f ja g jatkuvia pisteessä a. Tällöin f(x)+g(x), f(x)−g(x) ja f(x)g(x) ovat jatkuvia pisteessä a. Jos lisäksi g(a)≠0, niin myös f(x)g(x) on jatkuva pisteessä a.
Esimerkiksi jokainen polynomifunktio f(x)=anxn+an−1xn−1+⋯+a1x+a0 on jatkuva joukossa R ja edelleen jokainen rationaalifunktio on jatkuva määrittelyjoukossaan.
Esimerkki.
Funktio f(x)=−3x2+7x−1 on jatkuva joukossa R.
Funktio f(x)=1x on jatkuva määrittelyjoukossaan R∖{0}=(−∞,0)∪(0,∞).
Funktio
f(x)=x2+5x+6x2−2x−8on jatkuva määrittelyjoukossaan R∖{−2,4}. Koska
f(x)=(x+2)(x+3)(x+2)(x−4)=x+3x−4,niin
limx→−2f(x)=−2+3−2−4=−16ja piste −2 on funktion f poistuva epäjatkuvuuspiste. Täten f saadaan jatkuvaksi joukkoon R∖{4} määrittelemällä f(−2)=16.
Aiemman esimerkin funktio on paloittain jatkuva joukossa R ja kohdan 3 funktio on paloittain jatkuva joukossa R∖{4}. Miksi kohtien 2 ja 3 funktiot eivät ole paloittain jatkuvia koko reaalilukujen joukossa?
Lause.
Olkoon funktio g jatkuva pisteessä a ja olkoon f jatkuva pisteessä g(a). Tällöin yhdistetty funktio (f∘g)(x)=f(g(x)) on jatkuva pisteessä a.
Esimerkki.
Koska √x on jatkuva joukossa [0,∞), niin funktio
on jatkuva määrittelyjoukossaan (−∞,−3]∪(4,∞).
Jatkuvuuden ajatus voidaan kiteyttää sen geometriseen tulkintaan, jonka mukaan jatkuvan funktion kuvaaja voidaan piirtää nostamatta kynää paperista. Tämän vuoksi seuraava lause, jonka perustelut sivuutetaan tässä, on helppo ymmärtää.
Lause.
Olkoon funktio f jatkuva suljetulla ja rajoitetulla välillä [a,b]. Jos y∈[f(a),f(b)], niin löydetään välin [a,b] piste c, jolle f(c)=y, eli funktio f saavuttaa lukujen f(a) ja f(b) välissä olevat arvot. Tämä on jatkuvien funktioiden väliarvolause.
Hyvin tunnettu väliarvolauseen erikoistapaus on Bolzanon lause.
Lause.
Olkoon funktio f jatkuva suljetulla ja rajoitetulla välillä [a,b] ja olkoot f(a) ja f(b) erimerkkiset. Tällöin löydetään välin [a,b] piste c, jolle f(c)=0, eli funktiolla f on nollakohta välillä [a,b].
Esimerkki.
Tutkitaan jatkuvan funktion f(x)=x5−3x+1 nollakohtia. Tiedetään, että tällä viidennen asteen polynomifunktiolla on korkeintaan 5 reaalista nollakohtaa, mutta yleistä ratkaisukaavaa niiden löytämiseksi ei ole. Lasketaan funktion arvoja muutamissa pisteissä. Koska f(−2)=−25<0 ja f(−1)=3>0, niin välillä [−2,−1] on oltava ainakin yksi nollakohta. Puolivälissä f(−1.5)≈−2.09<0, joten nollakohta on välillä [−1.5,−1]. Tämän välin puolivälissä f(−1.25)≈1.70>0, joten nollakohta on välillä [−1.5,−1.25]. Näin voidaan jatkaa, kunnes haluttu tarkkuus on saavutettu. Kyseisen nollakohdan likiarvo yhdeksällä desimaalilla on −1.388 791 984.
Tämä puolitusmenetelmä on yksinkertaisin esimerkki numeerisista nollakohtien laskualgoritmeista.
Tiedetään, että aidosti monotoninen funktio f:I→R on injektio ja tämän vuoksi sen maalijoukoltaan rajoitettulla versiolla f:I→f(I) on käänteisfunktio f−1:f(I)→I.
Lause.
Välillä I aidosti kasvavan (vähenevän) jatkuvan funktion f kuvajoukko f(I) on reaalilukuväli, ja käänteiskuvaus f−1:f(I)→I on jatkuva.
Lause.
Potenssifunktio xr, r∈Q, on jatkuva määrittelyjoukossaan.
Lause.
Trigonometriset funktiot ja arkusfunktiot ovat jatkuvia määrittelyjoukoissaan.
Lause.
Eksponentti- ja logaritmifunktiot ovat jatkuvia määrittelyjoukoissaan.
Seuraus.
Hyperboliset funktiot ja areafunktiot ovat jatkuvia määrittelyjoukoissaan.